2012-08-19 15:28:17• hírek • Szatmar.ro

Idén is Kőszegremetére hív Széchenyi

A hagyományokhoz híven szeptember első szombatján ezúttal is gróf Széchenyi Istvánra (most születésének 221.évfordulójára) emlékeznek Kőszegremetén. Erre az ad alkalmat, hogy 1861-ben a remeteiek az elsők között állítottak emlékművet a magyar reformkor vezérének.

„Az ünnepséget annak jegyében tartjuk, hogy a tavaszi helyhatósági választások eredményeként Kőszegremete és Avasújváros jobban egymásra talált, minek következtében Rákos Gyula személyében először van a községnek remetei alpolgármestere. E tény többek között az ilyen rendezvények megszervezésére is jobb lehetőséget biztosít", áll a szervezők közleményében.

A megemlékezés szeptember elsején ezúttal is 11 órakor kezdődik a helyi református templomban, ahol Sziszik József lelkipásztor hirdet igét, mely után dr. Enyedi István rövid orgonajátéka következik. Ezt 12 órakor zarándoklat követi a falu fölött álló Széchenyi emlékoszlophoz, ahol Sike

Lajos újságíró a Széchenyi Kör, Rákos Gyula alpolgármester pedig a helyhatóság részéről üdvözli az egybegyűlteket. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke üdvözletének felolvasása után rövid beszédet mond Csehi Árpád, az RMDSZ megyei elnöke, a megyei tanács alelnöke, Günthner Tibor szenátor, dr. Szűcs Zoltán kolozsvári magyar konzul, Nagy Gyula a Kölcsey Főgimnázium tanára, Péchy Mária budapesti tanárnő, az Országos Széchenyi Kör elnöke. Szavalnak helyi kisdiákok, zenél a szatmárnémeti Bartók Béla zenekar. Az ünnepség koszorúzással, majd a Szózat eléneklésével zárul.

A folytatásban 13,3O órától kezdődik az ebéd, a meghívottaknak a kultúrházban. 16 órakor kezdődik a kulturális-szórakoztató műsor. A fellépő avasújvárosi és más néptáncosoknak és énekeseknek a Bartók zenekar nyújt kísérőzenét. A jókedvről Nagy Orbánék vidám színházi műsora és a Sztendáp Lájt (a remetei származású Székely Zsolt és Sepa Mihály) humoros előadása gondoskodik. A hagyományápolás jegyében ezúttal is lesz külön díjazott népdalverseny a gyermekeknek.

Az eseményt 18 órától éjfélig tartó utcabál zárja, amelyhez a szatmári Varga Péter együttese szolgáltatja a zenét. Az i-re pontot tűzijáték teszi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: